

Training Agenda

November 15, 2016 8:00 – 12:00 WCH Conference Center

Objectives:

- 1. Discuss the 'second victim' phenomenon.
- 2. Describe the various stages of second victim recovery.
- 3. Recognize high-risk clinical events, which could expose clinicians to the second victim phenomenon.
- 4. Summarize various interventional strategies to support clinicians experiencing the second victim phenomenon.

Time	Topics	Presenter
8:00-8:30 30 minutes	Welcome Introductions Course Overview Resource Manual	Sue Scott, PhD, RN
	Second Victim Story	Shamita Misra, MD
8:30-9:30 60 minutes	Second Victim Overview	Sue Scott, PhD, RN
9:30-9:45 15 minutes	Break	
9:45-11:00 75 minutes	Skill Building	Kelly Butler, LPC, MA- Counseling Laura Hirschinger, RN, MSN
11:00-11:15 15 minutes	Group briefings Lessons Learned For YOU Overview/Outcomes	Staci Walters, RN, MSN
11:15-11:45 30 minutes	Special Considerations	Staci Walters, RN, MSN
11:45-12:00 15 minutes	EVALUATIONS/Agreement of Understanding/Team Picture	Sue Scott, PhD, RN